Old Man of Coniston

Lake District a Arthur Ransome

Old Man of Coniston, Lake District, Cumbria Old Man of Coniston, slavná Kančenžanga z Trosečníků z Vlaštovky a z Holubí pošty, je vysoká 803 metrů nad mořem.

Protože Coniston Water leží v nadmořské výšce necelých 50 metrů n.m., vzdušná vzdálenost mezi vrcholem hory a centrem Conistonu je asi 3 kilometry a při použití nejkratší cesty si ani moc nezajdete, mělo by vám být jasné, že vyrazit v polobotkách je nesmysl.

Zjistil jsem, že Old Man of Coniston se objevil asi na dvaceti mých fotkách z dovolené. Jednak je to opravdu moc pěkný a fotogenický kopec, jednak je vidět prakticky odkudkoliv.

Z vrcholu hory můžete vidět jezera Coniston a Windermere, horu Scafell Pike (nejvyšší anglická hora, 979 metrů) i nedaleké moře s ostrovem Man. To tvrdí průvodce.
Když jsem vycházel z Conistonu, svítilo slunce a byla azurově modrá obloha. Po výstupu k mohyle na vrcholu Old Man of Coniston začalo pršet, sněžit, kroupobít a byla docela slušná vichřice. Takže já jsem tedy viděl prd. Než jsem došel do údolí, byla azurově modrá obloha a svítilo slunce. Když jsem došel do městečka, začal zase pořádný liják... To jenom abyste se mohli trochu připravit na místní počasí.

Vydáte-li se z Conistonu na Old Man of Coniston, máte prakticky tři možnosti:

Lake District, Cumbria Lake District, Cumbria 1) Líní automobilisté dojedou na parkoviště u Scrow Beck a vydají se po stezce doprava (k severu), která mírně stoupá až k bývalým dolům. Zde se napojí na cestu číslo 2. Nebo se mohou dát doleva k jihu a cesta opět mírně stoupá až k údolíčku, kterým protéká potok z jezera Groat's Water. Zde se napojí na cestu číslo 3.

Old Man of Coniston, Lake District, Cumbria Low Water Power House, Lake District, Cumbria 2) Tuhle cestu jsem absolvoval v obráceném směru: z hory do města.
Z centra Conistonu se kolem Ruskinova muzea vydáte po levém břehu Church Beck a stoupáte po silnici pořád podél říčky. Kousek před vodopády je můstek, po kterém přejdete na pravý břeh a po stezce přes pastvinu stále stoupáte, až dojdete k dolům. Zde se napojuje cesta číslo 1.
Místo poznáte snadno. Jsou zde rozvaliny kamenných stavení, zbytek lanovky a důlní drážky a pár volně přístupných štol. Pokud se chcete podívat dovnitř, nezapomeňte si dobrou baterku.

Kdo má rád starou techniku, neměl by si nechat ujít dům, který jsem objevil náhodou a o kterém jsem nenašel v průvodcích zmínku. Vydáte-li se z planinky, na které stojí zříceniny důlních budov, po vrstevnici směrem na sever (t.j. doprava), obejdete skalní výběžek a dojdete k bývalé vodní elektrárně a kompresorové stanici Low Water Power House, napájené potrubím z nádrže Low Water. Je zde Peltonova turbína, kterou můžete i po těch letech klidně otočit rukou, generátor a zbytky kompresoru. Zařízení sloužilo pro osvětlování štol a přívod vzduchu. V roce 1997 někdo začínal s rekonstrukcí téhle budovy, takže možná objevíte celou elektrárnu v mnohem lepším stavu, než v jakém jí můžete vidět na fotografiích. Rozhodně stojí za těch pár set metrů cesty navíc.
Dále pokračujete stále do kopce k jezeru Low Water a po hřebeni až k mohyle na vrcholu hory Old Man of Coniston.
Důležitá poznámka pro lidi, kteří půjdou po téhle cestě směrem dolů jako já: Rozhodně jděte pomalu a svah nesbíhejte, i když leje, sněží a padají kroupy!!! Svahy jsou porostlé trávou, kterou neustále spásají ovce, takže je krátká, a pokud namokne, děsně klouže. Můj nejdelší skluz měřil hodně přes padesát metrů a měl jsem kliku, že jsem před takřka kolmou skalní stěnou stačil dobrzdit.

Já v Lake District, Cumbria 3) Tuto variantu jsem zvolil pro cestu vzhůru. Netvrdím, že to byl ideální nápad, ale prakticky vzato je to prašť jako uhoď. Vždycky musíte vylézt 750 výškových metrů od jezera na kopec. U téhle cesty je jenom navíc to, že po výstupu na Little Arrow Intake musíte slézt zpět na skoro původní nadmořskou výšku do údolí říčky Torver Beck.
Z Park Coppice se vydáte po silnici vpravo na Coniston a když les na levé straně silnice skončí, dáte se po jeho hraně vzhůru. Pokud jdete z Coniston Hall, vydáte se naopak po silnici vlevo směrem od městečka Coniston a až dojdete k lesu na pravé straně silnice, půjdete nahoru. Pak jdete stále podle kamenných hradeb šikmo vzhůru a asi po kilometru začnete klesat k vodopádům na Torver Beck. Jdete podle říčky proti proudu, asi po kilometru se zprava napojí cesta číslo 1 od parkoviště a po dalších skoro dvou kilometrech jste u jezera Goat's Water. Teď už vám k vrcholu Old Man of Coniston chybí jen asi 350 výškových metrů a 1,5 km cesty. Ale nic není tak strašné, jak se zdá. Například na dalších čtyřech stech metrech stezky nastoupáte 150 metrů, takže od sedla Goat's Hawse je to už prakticky skoro po rovině po hřebeni.

Na vrcholu hory opravdu stojí mohyla a pokud je slušné počasí, může tam být velice hezký pohled. On odtamtud byl hezký pohled i v okamžiku, kdy hezké počasí nebylo. Stovky metrů pode mnou městečko Coniston, výhled po celé délce jezera Coniston Water a na něm v dálce ostrov Divokých koček...

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz