Lakeside

Lake District a Arthur Ransome

Lakeside leží na jižním konci jezera Windermere.

Je zde přístaviště parníků a konečná stanice "Lakeside & Haverthwaite Railway", která vede údolím řeky Levern (celkem logicky) z Lakeside do Haverthwaite. Dříve vedla až na nádraží Ulverston a na mnoha místech se drážní těleso ještě nechá najít, ale potkal ji stejný osud jako železnici z Broughtonu do Conistonu a řadu dalších lokálek v Anglii. Likvidace.

Na "Lakeside & Haverthwaite Railway" je provozována motorová i parní trakce, ale parní lokomotivy zde jezdí hlavně přes víkendy a v turistické sezóně. Vlaky  jezdí zhruba každou hodinu a navazují na příjezdy a odjezdy parníků.

Mezi železniční stanicí a přístavištěm leží odbavovací budova s prodejnou jízdenek a nezbytných upomínkových předmětů, která má v patře jakousi čajovnu-jídelnu, kde se nechá pořídit jednodušší oběd.

Na druhé straně kolejí pak stojí moderní budova Aquataria, kde si můžete prohlédnout ukázky zdejší vodní a pobřežní zvířeny, různé mořské potvory a podobně.

Tip na výlet

Coniston Water, Lake District, CumbriaPokud jste v místě s autem, vydejte se z městečka Coniston po A593 na jih a v Torveru odbočte doleva na A5084. Dojedete zanedlouho k usedlosti Sunny Bank, odkud vede silnice po břehu Coniston Water. Jakmile přijedete k jezeru, máte přímo před sebou na druhém břehu jezera Pell Island - ostrov Divokých koček.
O pár stovek metrů dál směrem na jih je parkoviště a "piknikové místo", odkud je vidět jižní strana ostrova.

U Lowick Green zahnete doleva na A5092 a dostanete se na hlavní pobřežní silnici, po které pojedete opět doleva do Haverthwaite. Odtud můžete jet do Lakeside vlakem, nebo po několika různých silničkách, které odbočují vlevo z hlavní silnice. Nejlepší je jet dál po hlavní a odbočit podle šipek na Lakeside kousek před Newby Bridge (další jméno použité Ransomem v knížkách: "Že už jste tady!" zvolala Nancy. "Dobrý den, paní Newbyová. Tak co, Rogere, dostal jsi v pořádku toho holuba? Musely jsme...").

Lakeside, Windermere Water, CumbriaV Lakeside je parkoviště hned u nádraží, za Aquatáriem. Můžete se podívat dovnitř, projet se vlakem či parníkem a pokračovat s autem dál.

Buď můžete jet stále podél jezera a dostanete se k trajektu do Bowness-on-Windermere, nebo jet po hlavní silnici k Esthwaite Water a podél něj na Hawkshead.
Na Esthwaite Water je půjčovna elektrických motorových člunů. Je to trochu strašidelné, když se najednou bez sebemenšího hluku kolem vás šine loď.

Z Hawkshead (jsou v něm dva kempy, stanovat se může) pokračujete po B5285 přes High Cross a Monk Coniston k severnímu cípu Coniston Water a do Conistonu. Je to krásný celodenní výlet.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz