Plavba kolem Rujány

Druhý den plavby z maríny Glowe do přístavu Sassnitz

Marina GloweMarina GloweRáno drobně prší, na břehu se nehne ani lísteček a v osm hodin začíná úřadovat hafenmeister.

Platíme 13€ za uplynulou noc a bereme si předpověď počasí, podle které by se snad odpoledne mohlo trochu rozfoukat.

Vyrážet v tomhle absolutním bezvětří směrem k Bornholmu nemá smysl a tak si v klidu a pohodě děláme snídani, doplňujeme vodu a zatímco Přemek myje palubu, potroušenou trusem spousty malých ptáčků kteří poletují všude okolo, okukujeme lodě v maríně Glowe a plánujeme co dál.
Všechno závisí na větru. Dnes poplujeme na východ a buď se odpoledne zvedne vítr, pak vyrazíme k Bornholmu, nebo se nezvedne, a pak poplujeme do Sassnitz a Bornholm vzdáme, protože už na něj nebude čas.

V půl jedenácté tedy vyplouváme a motorujeme k polské školní plachetnici Dar Młodzieży, zakotvené severně od maríny nedaleko mysu Arkona. Za čtrnáct dnů začínají závody The Tall Ships' Races Baltic 2009, tak asi posádka trénuje.

Mimochodem Dar Młodzieży startoval v kategorii A. V první etapě Gdyně-Petrohrad dojel na šestém místě a v druhé etapě Turku-Klaipeda na sedmém.
Ale mezi pořízením těchto fotografií a startem závodu ještě stačil Dar Młodzieży díky chybě při manévrování pokácet čelenem (to je ten klacek, co z něj čouhá dopředu) vzrostlý topol na ostrově před Námořní akademií ve Štětíně.

Tall Ship Dar MłodzieżyTall Ship Dar MłodzieżyJachting na Baltu
Tall Ship Dar MłodzieżyTall Ship Dar MłodzieżyTall Ship Dar Młodzieży

Když jsme se dost vynadívali na tuhle krasavici, pokračujeme v plavbě. Stále je bezvětří, od východu přichází jen nízké táhlé mrtvé vlny, a tak si to vrčíme na motor podle pobřeží, na kterém se rozkládá národní park Jasmund. Bílé křídové útesy se tyčí skoro třicet metrů nad hladinu, moře je postupně okusuje a tak čas od času vidíme celý kus lesa, který se pomalu sesouvá dolů k plážím.

Jachting na BaltuNo a je tu další problém. Protože Němci nechtějí, aby jim námořníci očumovali útesy moc zblízka, vyznačili na mapě zakázanou zónu, která končí až asi půl kilometru od pobřeží. A my lumpové jsme do ní vjeli!

Policejní člun se přihnal se závojem vodní tříště za zádí a efektním manévrem nám přirazil k boku. Jestli je ta oblast zakázaná kvůli nějakým vodním živočichům, tak touhle frajeřinkou poškádlili škeble daleko víc než hejno jachtařů za celou sezónu. V člunu dva policajti. Jeden starší, sympaťák, druhý mladý, aktivní.

Hafen SassnitzPřiznali jsme úplně všechno. Ano, jsme troubové, nevšimli jsme si, že jsme moc blízko, když jsme obdivovali pobřeží. Ano, jsme tady poprvé, moc se nám tady líbí. Ano, jsme z Čech. Ne, tam vůbec nemáme moře. Ale zato tam máme moře prima pivovarů. Když je dneska takový horko, nebudete mít po službě žízeň? Měli bychom tady dvě plechovky originální Plzně. Mimochodem...nedalo by se to vyřešit domluvou?

No, nedalo. Ten starší se sice tvářil že to je docela dobrý nápad, ale mladý aktivní kádr neustále něco šprechtil do vysílačky a pak požádal o 35€ pokuty. Zřejmě abstinent.

Hafen SassnitzV půl páté se vyvazujeme mezi kůly v Sassnitz. Jak kapitán podotknul, při každé jeho návštěvě to tam vypadá jinak.

Nová plovoucí mola u nábřeží ještě nebyla připravena, stará mola už byla pryč, takže jediné místo k stání bylo u nábřeží za vlnolamem. Na opačné straně přístavního bazénu, než stála kancelář správce, sprchy a záchody. Hned před lodí jsme měli na sloupu osvětlení turistickou šipku s optimistickým nápisem "WC 1km".

Šli jsme se projít po přístavu, u správce přístavu zaplatili 14,50€ za stání do zítřka, Přemek si v kýčovišti koupil nové sluneční brýle, protože své původní utopil ještě u Breege, zjistili jsme v kolik se ráno pro návštěvníky otevírá anglická ponorka HMS Otus, stojící u nábřeží, a pak zapadli na pivo.

Předchozí: Z Breege do GloweNásledující: Ze Sassnitz do Peenemünde

Navigace

Skip Navigation Links.
Collapse Úvodní stránkaÚvodní stránka
Collapse JachtingJachting
Expand Setkání Baltských krys 2017Setkání Baltských krys 2017
Expand Na start ČANY Offshore Cup 2016Na start ČANY Offshore Cup 2016
Expand Labem proti proudu 2015Labem proti proudu 2015
Expand S Drahou na Baltu 2015S Drahou na Baltu 2015
Expand Z Baltu do Bretaně 2014Z Baltu do Bretaně 2014
Expand Plavba pod polární kruh 2013Plavba pod polární kruh 2013
Ztroskotání Agnes 2012
Expand S Eternity na Baltu 2011S Eternity na Baltu 2011
Expand Plavba na Channel Islands 2011Plavba na Channel Islands 2011
Expand Plavba do Osla 2010Plavba do Osla 2010
Expand Plavba na Bornholm 2009Plavba na Bornholm 2009
Collapse Plavba kolem Rujány 2009Plavba kolem Rujány 2009
První plavba do Davle 2009
Plachtění na Orlíku 2008
Expand Holandsko na lodi 2002Holandsko na lodi 2002
Expand Mariny na BaltuMariny na Baltu
Expand Mariny v NorskuMariny v Norsku
Portsmouth, jižní Anglie
Oban, západní Skotsko
Půjčovny plachetnic a motorových lodí v ČR
Setkání Klubu La Grace 2012
Briga La Grace - výroba takeláže 2009
Potopení plachetnice Wyvern
Polární loď Fram
Ponorka HMS Otus
Replika ruské fregaty Shtandart
Strava na anglické lodi
Expand Subaru ForesterSubaru Forester
Expand Arthur RansomeArthur Ransome
Expand Loděnice VltavaLoděnice Vltava
145. let Pražské paroplavební společnosti
Poslední parní víkend
Chrustenická šachta a Solvayovy lomy
Pomsta Městské policii

Vyhledávání

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz