Jezero Windermere Water

Lake District a Arthur Ransome

Windermere Water, Lake DistrictWindermere Water je se svými šestnácti kilometry délky největším jezerem v Anglii.

Mapu The English Lakes/ South Eastern area vydalo nakladatelství Ordnance Survey, je v měřítku 1:25000 (řada Outdoor Leisure, číslo 7) zahrnuje jihovýchodní oblast Lake District National Park, jezero Windermere Water a město Kendal.

Od stejného nakladatelství jsou i mapy řady Landranger v měřítku 1:50000, na mapě číslo 97 (Kendal to Morecambe) je jak jezero Coniston Water, tak jižní část jezera Windermere Water, město Kendal a města na pobřeží od Aldinghamu po Heysham. Severní část jezera Windermere Water je na mapě číslo 90 - Penrith, Keswick a Ambleside Area.

Windermere Steamboat MuseumU jezera Windermere Water naleznou příznivci Ransomovek třeba Rio (Bowness-on-Windermere), ostrovy u Ria včetně Dlouhého ostrova (Belle Isle), známé dlouhé parníky a zejména Windermere Steamboat Museum. V tomhle muzeu můžete na vlastní oči spatřit nejenom zakotvený hausbót kapitána Flinta (T.S.S.Y. Esperance z roku 1869), ale i originální Amazonku, a část muzea je věnována The Arthur Ransome Society.

Uprostřed jezera Windermere Water na východním břehu leží městečko Bowness-on-Windermere s nádhernou promenádou kolem jezera a velikou marinou, na severním konci je město Ambleside a na jižním konci Lakeside s přístavištěm parníků, konečnou stanicí parní železnice z Haverthwaite a s Aquatariem.

Na březích jezera Windermere Water je několik kempů, ale můžete zde pouze zaparkovat karavan nebo si najmout bungalov. Se stanem vás odsud vyhodí, takže chcete-li v oblasti kempovat, doporučuji Coniston, případně zkusit kempy ve městě Kendal, odkud můžete do Windermere (turistické městečko z konce 19. století, prakticky součást Bowness-on-Windermere, asi kilometr nad jezerem) jezdit vlakem.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz