Lake District a Arthur Ransome

aneb Po stopách Vlaštovky a Amazonky

Skip Navigation LinksÚvodní stránka > Arthur Ransome > Lake District a Arthur Ransome

Tyto stránky jsou určeny podobným šílencům jako jsem já. Lidem, kteří v dětství četli knížky, jež napsal Arthur Ransome, donedávna nejpopulárnější anglický spisovatel knih pro děti, a dodnes se k nim rádi vrací.

Když jsem byl malý, neměl jsem tušení, že to, co Arthur Ransome v knížkách popisuje, by vůbec mohlo existovat. Jak šel čas, zjistil jsem, že v hrabství Cumbria opravdu existuje Lake District National Park a v něm jsou jezera Coniston Water a Windermere Water, ze kterých vytvořil Arthur Ransome základ pro ono vymyšlené jezero z knížek Boj o ostrov, Trosečníci z Vlaštovky, Zamrzlá loď kapitána Flinta, Holubí pošta a Piktové a mučedníci, po kterém pluly Vlaštovky a Amazonky. No a v roce 1997 jsem si splnil svůj klukovský sen a do Lake District National Park jsem se podíval.

Ambleside, Lake District National Park, CumbriaZ knížek, které Arthur Ransome napsal, z různých filmů a fotografií si člověk udělá nějakou představu, jak by to tam mělo vypadat. Jenže pořád jsem si říkal, že tu představu mám utvořenou podle knížek starých sedmdesát let, a připravoval jsem se na veliké zklamání až v Lake District National Park uvidím realitu.

Dovolená byla naplánovaná úplně perfektně: Několik dní budu u Coniston Water, jezera na které Arthur Ransome umístil ostrov Divokých koček, potom přejedu do Yorkshire, prohlédnu si městečko Thirsk a jeho okolí (to je to známé Darrowby z knížek Jamese Herriota), přejedu na východní pobřeží do Whitby (tam pobýval Drákula, vyplul odtud James Cook s lodí Endeavour na Tahiti a má zde muzeum a podle průvodce je tam i opatství z roku 657, které o pár století později zřítili Dánové), vrátím se zpět do Newcastle, prohlédnu si město a tradá trajektem domů.

Dojel jsem do vesničky Coniston a ubytoval se v kempu Park Coppice. Když jsem se druhý den ráno vzbudil a rozhlédl, všechny plány byly fuč. Moje představy opravdu neodpovídaly skutečnosti; skutečnost byla mnohem hezčí, než jak jsem si jí představoval. A než jí Arthur Ransome popsal.
Neviděl jsem Yorkshire, Thirsk ani Whitby. Z Newcastle znám pouze dálniční okruh kolem města a přístavní terminál. Ale ta dovolená stála za to.

Old Man of Coniston, Lake District National Park, CumbriaPokud Vás zajímá, jak ve skutečnosti vypadá Kančenžanga, ostrov Divokých koček či Rio, které Arthur Ransome tak báječně popsal ve svých knížkách, máte tady několik fotografií.

A jestli vás ty fotografie zaujmou natolik, že se do Lake District National Park budete chtít podívat, snad vám přijdou vhod i některé rady a postřehy, které jsem na své dovolené získal.
Takřka všechny fotografie a informace, obsažené na následujících stránkách, pochází z roku 1997, takže opravdu neručím za to, že i letos stojí pivo v hotelu Crown v Conistonu 1,65 libry nebo že v kempu v Coniston Hall nepřestavěli záchody a už tam nebydlí ten obrovský angorský pavouk. Ale jako vodítko to snad stačit bude.

Pokud si chcete naplánovat dovolenou v Lake District National Park, snad vám k tomu moje stránky trochu pomohou.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz