Bowness a Windermere

Lake District a Arthur Ransome

Bowness-on-Windermere, Lake District, CumbriaBowness-on-Windermere je původní městečko na břehu jezera Windermere, zatímco Windermere je letovisko plné obchodů, hotelů a penzionů, které vzniklo v 19. století asi míli od jezera směrem do kopce. Prakticky se jedná o jedno město.

Celá oblast je už od poloviny 19. století vyhledávaným turistickým střediskem. Nesmíte si ale představovat, že to tam vypadá jako v Peci pod Sněžkou. Žádné odporné mrakodrapy hotelových komplexů zde nejsou k vidění; vyhnat z ulic auta a odmontovat dopravní značky, můžete zde bez úprav a kašírování natáčet film z viktoriánské Anglie.

Poznámka: V knížce "Zamrzlá loď kapitána Flinta" se nějaký Bill Bowness probořil špatným ledem na konci jezera, jestli si pamatujete. A možná to je shoda náhod, ale například Zmačkaný klobouk si v "Holubí poště" pronajmul auto, které řídil Dick Elleray. Hotel Elleray najdete kousek od nádraží ve Windermere.

Bowness-on-Windermere, Lake District, CumbriaDo Windermere se můžete dostat vlakem z Kendalu (trať a nádraží viz. Holubí pošta) či autem.
Bez problémů se nechá zaparkovat před marinou. K ní se dostanete tak, že z křižovatky v centru Bowness-on-Windermere vyrazíte směrem na jih na Newby Bridge, po pravé straně máte promenádu podle břehu jezera a za semaforem řízeným přechodem pro chodce odbočíte doprava k marině.
Zaparkovat se nechá buď bezplatně přímo na ulici, pokud neparkujete déle než 2 hodiny, nebo kousek dál na placeném parkovišti.

Kromě jezerní promenády (hodiny jsem se tu dokázal flákat a pozorovat cvrkot), od které odjíždí parníky Windermere Iron Steamboat Company do Ambleside a Lakeside či na okružní plavby kolem ostrovů, stojí za pozornost Windermere Steamboat Museum. K tomu se dostanete, když půjdete po hlavní silnici směrem na Ambleside. U muzea se nechá i zaparkovat auto.

Bowness-on-Windermere, Lake District, CumbriaV Bowness-on-Windermere je samozřejmě řada půjčoven lodí, od veslic po motorové čluny, a za přibližně 16 liber na hodinu si můžete pronajmout veliký motorový člun s kapitánem. O něco větší, než je ten na fotografii vpravo (Myslím člun, pochopitelně).
Bohatší jedinci si v prodejně vedle mariny mohou nějaký ten parník klidně i koupit.

Těžko zde mohu doporučovat nějaké restaurace a podobně. Například u odbočky na Windermere je indická restaurace, kde jsem měl výborné kuře Tikka Masala.
Ale o kousek dál je rybí restaurace (jenže s turistickým slovníkem jsem si prostě spoustu jídel nedokázal rozluštit), u přístavišť parníků bufáč a kavárna... No prostě turistické středisko. Hromady upomínkových předmětů, pohlednic, prodavačů zmrzliny, hot-dogů a sendvičů.

Tak alespoň ještě jeden tip k prohlídce: Když se vydáte po hlavní silnici směrem na Windermere, je asi po půl kilometru na pravé straně realitní kancelář. Je velice poučné a zajímavé se u její výlohy zastavit a podívat se, za kolik peněz se zde může koupit či alespoň pronajmout rodinný domek nebo byt.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz