Trajektem do Anglie

Lake District a Arthur Ransome

Trajekt do Anglie Já jsem pro cestu do Anglie volil trajekt společnosti Scandiavian Seaways z Hamburgu do Newcastle-upon-Tyne. K tomu jsem měl několik důvodů.
Jednak jsem jel sám, a z Prahy do Hamburgu to je asi 650 kilometrů, což se nechá ujet na jeden zátah. Do Francie nebo do Holandska to je podstatně dál, takže bych cestou musel někde přespat. A od Londýna bych musel přejet celou Anglii, kdežto z Newcastle-upon-Tyne je to do Windermere v Lake District necelých dvě stě kilometrů.
Jednak jsem ještě nikdy nejel lodí po moři, a lodní linka Hamburg-Newcastle-upon-Tyne pluje 24 hodin.

Trajekt do Anglie Upřímně řečeno, jet parníkem z Prahy na Slapy je zábavnější, protože alespoň něco okolo vidíte. V pět odpoledne jsme odpluli z Hamburku a ještě v devět večer jsme pluli po Labi. Ráno neplavala na moři ani šlupka od banánu. Vyhlížel jsem Anglii, abych udělal fotku stylem "země na obzoru", ale vždycky to byl mrak. Když jsem uviděl další mrak, šel jsem si zabalit věci. Byla to Anglie.
Ale jinak je ta cesta docela hezká. Na té lodi se totiž nedá dělat prakticky vůbec nic. Jenom tak sedět na palubě a koukat. Nebo sedět u baru a popíjet a koukat. Případně poslouchat hudbu v lodním klubu Kolumbus. Po celodenním řízení auta z Čech do Hamburku to má něco do sebe
.

Trajekt do Anglie Rady pro nalodění: Pokud jste si koupili pouze křeslo, vezměte si sebou spacák, nechá se docela dobře vyspat na zemi a je to rozhodně pohodlnější. Když najíždíte s autem do podpalubí, mějte - pokud nemáte klasický sedan s kufrem - připravené věci ve voze, protože se parkuje v centimetrových odstupech a už byste nemuseli páté dveře otevřít. Zároveň se snažte vystoupit co nejdříve, než vedle vás zaparkují další auto, abyste nemuseli sublimovat okénkem.

Lodní lístek jsem kupoval v Čedoku. Už to nikdy neudělám. On tam například nikdo nevěděl, odkud ta loď v Hamburku jezdí! Chtěl bych touto cestou poděkovat pracovníkům firmy Intercontact, kteří mi pomohli (i když jsem si jízdenku koupil od někoho jiného) a informovali mě, kde je v Hamburku onen hledaný terminál.
V podstatě to je jednoduché: Z dálnice okolo Hamburku musíte směřovat do centra a až dojedete do centra, uvidíte šipky s piktogramem lodičky a nápisem "Englandfahre". Ty vás dovedou až k terminálu trajektů, ale pozor! Jsou jenom tam, kde máte odbočit; kde máte jet rovně po hlavní silnici, tam nejsou. Musíte se stále držet na severním břehu Labe a jet na sever; pokud spadnete do Severního moře, tak jste terminál přejeli. Když zabrousíte na stránky Scandiavian Seaways, najdete tam jak jízdní řády, tak mapky s vyznačením umístění terminálů ve všech přístavech, do kterých jejich lodě jezdí.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz