Windermere Steamboat Museum

Lake District a Arthur Ransome

Windermere Steamboat Museum, Lake District, Cumbria K muzeu se dostanete, když půjdete z promenády kolem zátoky v Bowness-on-Windermere asi kilometr po silnici směrem na Ambleside. Přímo u muzea je také parkoviště.

Kdo je alespoň trošku fanda do staré techniky, nemůže si nechat návštěvu tohoto muzea ujít. Já jsem zde strávil několik hodin a kdybych měl čas, vydržel bych pravděpodobně celý den, protože je pořád na co se koukat.

Technická poznámka: Při vstupu do muzea si můžete koupit katalog lodí, které jsou v muzeu vystaveny. Já ho mám, jsou tam krásné fotografie, ale připadá mi nevhodné z něj naskenovat fotografie a uveřejnit na těchto stránkách. Takže máte dvě možnosti. Buď tohle muzeum navštívit, nebo zabrousit alespoň na jeho stránky.

Muzeum bylo otevřeno v roce 1977 princem Charlesem. Nejstarším plavbyschopným exponátem je parníček S.L.Dolly z roku 1850, vedený v Guinessově knize jako nejstarší plavbyschopná mechanicky poháněná loď na světě (délka 41', rychlost 5 mil za hodinu). V tuhé zimě roku 1895 se potopil, v roce 1960 jí potápěči objevili a po vyzvednutí v roce 1962 byla zrekonstruována do nynější krásy. Každý rok má plánováno několik předváděcích jízd, podrobnější informace jsou na stránkách muzea.

Windermere Steamboat Museum, Lake District, Cumbria T.S.S.Y. Esperance z roku 1869 (délka 65', šířka 10', rychlost 14 mil za hodinu) je nejstarší lodí v Lloyds Register of Yachts. Je známá jako "hausbót kapitána Flinta" z knih Arthura Ransoma.

S.S.Raven (délka 71' 10'', šířka 14' 9'', rychlost 10 mil za hodinu), uhelná zásobovací loď, je druhou nejstarší lodí v Lloyds Register of Yachts a je nejstarší s původním soustrojím.

Windermere Steamboat Museum, Lake District, Cumbria K vidění je i motorový člun Canfly z roku 1922, který dosahuje rychlost 30 mil za hodinu a za 4,5 libry se můžete svézt lodí Penelope II. z roku 1930.

Část muzea je věnována expozici The Arthur Ransome Society (najdete tam nejenom fotky originálních Amazonek, ale i Psinec, iglů, fotografie ostrova Divokých koček, loděnice Amazonek, fotky z Horningu a Pinn Millu atd.), je zde vystavena rekonstruovaná Amazonka (včetně fotodokumentace rekonstrukce. Je to krásná ukázka, jak ze tří shnilých prken postavit novou loď), pokřtěná předsedkyní TARS známou jako Bridget, lodní dítě z knih Arthura Ransoma, mapa s vyznačením reálných míst popisovaných v knihách (údolí Vlaštovky, Cesmínový háj, Jezerka a další), krátký životopis Arthura Ransoma včetně fotografií, informace o činnosti TARS atd.

Pokud chcete absolvovat dovolenou ve stylu "po stopách Vlaštovek a Amazonek", doporučuji co nejdříve zajít do tohoto muzea. A jak jsem napsal už dříve, vyhradit si na něj alespoň půl dne. Jednak jsou tam krásné lodě a stroje, jednak získáte dokonalý přehled o poloze míst popisovaných v knížkách.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz