Kempy u Coniston Water

Lake District a Arthur Ransome

V Conistonu se můžete ubytovat ve dvou kempech: Park Coppice a Coniston Hall.
Park Coppice je lepší a dražší a leží dál od centra Conistonu, Coniston Hall je levnější a leží přímo na břehu jezera.

Park Coppice

Příjezd k Park Coppice je podstatně jednodušší a lépe značený, což byl také důvod, proč jsem se v něm ubytoval. Odbočku do Coniston Hall jsem prostě přejel.

Když se vydáte z centra Conistonu po silnici A593 na jih směrem na Torver a Broughton in Furness, projedete Bowmansteadem (což je něco jako předměstí, nebo ty dvě vesnice prostě přetékají do sebe) a když se na obou stranách silnice objeví les, zpomalte, protože nalevo je odbočka do kempu. Je značená klasickou hnědou informační odbočovací směrovkou.

Ubytování na 3 noci stálo pro 1 člověka, 1 stan a 1 auto 17 liber, recepce byla otevřena do 19 hodin.
Pro vjezd do kempu dostanete magnetickou kartu, kterou si otevíráte vjezdovou závoru. Pokud nemáte v autě spolujezdce (což já neměl), představuje průjezd bránou poměrně náročný sprinterský výkon, neboť Angličané mají volant na špatné straně auta, snímač karet taky a závora je ve vzpřímené poloze omezenou a poměrně krátkou dobu.

Při přihlášení dostanete také mapu kempu (což je dost potřeba, protože má asi 60 akrů) s vyznačeným číslem kempovacího místa a přidělenou umývárnu, do které vstupujete opět za pomoci magnetické karty.
Ubytovací místa jsou řešena stylem "místo pro tři karavany, padesát metrů les a skály, místo pro čtyři karavany, třicet metrů les...", takže je zde docela soukromí a relativně klid. V areálu je několik suprových umýváren, kde je teplo, čisto, voňavo, teče teplá voda v neomezeném množství, vykachlíčkované sprchy jsou zdarma (resp. v ceně ubytování) a mají věšáky na odložení šatů a zvenku jsou dřezy na umytí nádobí. Některé umývárny jsou bezbariérové.
V žádném z anglických kempů, ve kterých jsem byl, neměli hospodu nebo bufet, což je v Čechách nutná součást každého lepšího veřejného tábořiště, a nehledejte tam ani ty klasické české špinavé a smradlavé kuchyňky s elektrickým dvouvařičem, na kterém si otrlí hosté mohou vařit jídlo. Když už nemáte na to, abyste se šli najíst do hospody, tak si v anglickém kempu musíte přivézt vlastní vařič a klohnit u stanu.

Do Conistonu jsou to asi 2 kilometry; za recepcí se dáte doprava po trase demontované železniční trati a vyjdete kousek před Bowmansteadem na silnici a tam už vede chodník. Při své příští návštěvě Conistonu zvolím rozhodně tento kemp.

Coniston Hall

Vydejte se také po A593 na jih. V Bowmansteadu uvidíte napravo od silnice hřbitůvek a kostel (tuším že metodistický) a nalevo odbočuje ulička, označená velikými písmeny "Private Road". Tak po té se dáte dolů a první odbočkou vlevo, přes pole a u jezera do vrat usedlosti Coniston Hall. Recepce je v provozu do 18 hodin, otevírání vjezdové brány funguje na bezdotykovou kartu, takže je zde stejný problém jako u Park Coppice. Bez spolujezdce musíte velmi rychle prchat okolo auta, abyste stihli projet.

Ubytování na 3 noci stálo pro 1 člověka, 1 stan a 1 auto 12 liber + zálohu na vjezdovou kartu.

Ubytovat se můžete na louce kde chcete, umývárny jsou zde jedny a jsou podstatně horší než v Park Coppice. Voda do umývadel se napouští podivnými čudlíky, takže se nelze umýt pod tekoucí vodou - jednak byste museli být chobotnice, jednak z čudlíku pro teplou vodu teče voda vařící. Krom toho vám za zády budou další hosté čůrat do žlábku (na pánských záchodech, pochopitelně), tedy ani voňavo tam moc není. Netopí se, ve sprchách občas bydlí angorský pavouk (i když mě připadal jako plíseň) a navíc se za sprchu musí platit dvacet pencí. Nikde ovšem nezjistíte, jak dlouho vám za těch dvacet pencí poteče voda.

Abych nevypadal jako škarohlíd, tak řeknu i několik výhod: do centra Conistonu je to asi jenom kilometr, je to blíž i k přístavišti, máte přístup k jezeru (takže otužilci se mohou i vykoupat), ze břehu je nádherný výhled na Ruskinův dům v Brantwoodu a občas vám okolo stanu přeběhne stádo krav z jedné pastviny na druhou.

Do Conistonu se dostanete stezkou přes pole; u lesíka jdete buď po cestě rovně k silnici (ovšem tady musíte přelézt plot, abyste se na tu silnici dostali), nebo se dáte doprava a vyjdete na Lake Road pod školou, tam se dáte doleva a zase vylezete v centru městečka. Méně romantické povahy mohou jít samozřejmě po silnici.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz