Cestování do Anglie

Lake District a Arthur Ransome

Tato stránka je nejenom o cestování do Anglie a v Anglii, ale tak nějak o přípravě na cestu. Zkušenosti jsou částečně moje, částečně jsou opsané z různých průvodců po Velké Británii.

Počasí v Anglii

Ze západu se z Atlantiku nad britské ostrovy neustále nasouvají jednotlivé brázdy nízkého tlaku. Celodenní deště jsou celkem vzácné, zato teploty jsou díky příznivému vlivu Golfského proudu vyrovnané.
To potvrzuji. V severozápadní Anglii mi pršelo každý den tak, že nejdříve jsem promokl, pak vysvitlo slunce, a sotva jsem stačil uschnout, už zase lilo.
Takže souhlasím s tvrzením průvodce, že bychom při cestě do Anglie rozhodně neměli zapomenout na deštník, plášť do deště, pevné boty (zejména v kopcích Lake District) a teplý svetr.

Doprava do Anglie

Mezinárodní letiště se nacházejí ve všech velkých městech Velké Británie. Pro návštěvu Lake District je asi nejvýhodnější letiště v Newcastle, ale dá se použít i Nottingham East Middlands nebo Manchester, kam z Prahy létají různé nízkonákladové letecké společnosti.

Pro cestu autem do Anglie se nečastěji využívá trajekt Calais – Dover, trajekt Dunkerque – Dover nebo trajekt Amsterdam – Newcastle. Já jsem v roce 1997 plul z Hamburku, ale tuhle trasu už společnost Scandinavian Seaways zrušila.
Trajekty je zejména v sezoně vhodné si zamluvit předem.
Bližší informace o mých zkušenostech s trajektem do Anglie jsou zde.

Eurotunel je stojí od 70€, pokud tam jedete autem, no a vlakem může jet do Anglie jenom šílenec.

Vstupní a výstupní omezení

Velká Británie je v Evropské unii, my taky, takže bez problémů. Pokud sebou nevezete nějaké zvíře.

Praktické tipy

Ve Velké Británii platí světový čas, takže je proti nám posunutý o hodinu zpět.
Banky v Anglii bývají otevřeny od 9.00 do 15.30 hodin.
V Anglii je v zásuvce napětí 240V/50Hz, ale pro zásuvky je potřeba adaptér, protože jsou pochopitelně jiné než naše.
Hostince v Anglii prý smějí čepovat alkoholické nápoje od 11.00 do 23.00 hodin, v neděli od 12.00 do 15.00 a od 19.00 do 22.30 hod., pokud nemá podnik úřední povolení čepovat i jindy. Prakticky nevím, jak to funguje. Ale ve všech už zakázali kouřit.
1 anglická míle (mi.) je 1,61km, yard (yd.) je 91,44cm, benzin už se konečně udává v litrech a zrušili šilinky, takže 1 libra = 100 pencí.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz