Ambleside

Lake District a Arthur Ransome

Ambleside, Lake District, CumbriaNa severním konci jezera Windermere se nachází město Ambleside.

Mají zde hezký kostel, krásnou restauraci ve starobylém mlýně, ale asi největší atrakcí je "Bridgehouse". Jeho majitel se chtěl vyhnout placení pozemkové daně, a tak si postavil dům na mostě přes řeku.

 Jestli se mu tímhle způsobem podařilo pozemkové dani vyhnout, o tom se průvodci nezmiňují. Nevím, jak byla ta pozemková daň vysoká, ale já bych teda takhle bydlet nechtěl.

Ambleside, Lake District, CumbriaV Ambleside, v Borranském parku na břehu jezera Windermere, ležel Ransomův Severní pól.
Chata již dávno neexistuje, ale v jejím místě je nyní kruhová deska s nápisem ARTHUR RANSOME "North Pole" Stood Here, kterou zde osadila The Arthur Ransome Society.

Na západní straně města leží římská pevnost Galava. Kdo jste četl knihy Mary Stewart o kouzelníku Merlinovi a králi Artuši (Kouzelník Merlin, Meč krále Artuše a Okouzlený kouzelník), tak to je ta Galava, ve které byl Artuš vychováván.

Právě u Ambleside se začíná přívětivá kopcovitá krajina měnit v divokou změt skalnatých, rozeklaných kopců z vulkanických hornin, které pokračují na západ od jezera a táhnou se až k moři.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz