Plavba na Channel Islands

Zápisky o plavbě z Cherbourgu na Channel Islands a zpět na jaře 2011

Skip Navigation LinksÚvodní stránka > Jachting > Plavba na Channel Islands 2011

CherbourgKdyž jsme pro nedostatek zájemců zrušili dva týdny před odjezdem plavbu z Rujány do Stockholmu, zdálo se, že na Velikonoce zůstanu na suchu. Naštěstí se mi díky serveru jachting.info podařilo doplnit posádku pro přeplavbu kanálu La Manche a tak jsme na Velký pátek krátce po obědě vystupovali s Richardem a Honzou z auta v cherbourgském přístavu.

CherbourgSraz se zbytkem posádky byl až v šest večer a tak jsme vyrazili na prohlídku města. Už na třetím rohu objevil Honza svým indiánským zrakem místní mikropivovar l'Eldorado se čtyřmi druhy vyráběných piv.
Sympatická barmanka nám od každého nalila ochutnávací skleničku a po důkladném senzorickém testu byla jako nejlepší vyhodnocena značka Ambée. Pivovar na rohu náměstí Republiky se tak stal nejdůležitějším navigačním bodem při našich potulkách městem.

CherbourgV šest jsme se u tankovacího mola setkali s kapitánem Tomášem a s Ondrou, nalodili se na plachetnici Alubat Ovni 395, doplnili naftu a začalo předávání.
Majitel lodi to bral důkladně, předávací protokol začínal položkami "1x stěžeň, 1x ráhno". Trošku se mu to zkomplikovalo u položky "4x vinšna", protože na lodi jich bylo díky kutrovému oplachtění šest, a nakonec se zasekl u radarového odražeče. Chvíli zkoumavě obcházel stěžeň a potom mávnul rukou, že to vůbec nevadí že ho nemáme, protože loď je hliníková a tak je na radaru vidět.
Pak se vyděsil, když mu kapitán nastínil naši plánovanou trasu, pokoušel se nás přesvědčit že jezdit do Anglie je nesmysl, když tu mají tak pěkné ostrovy u pobřeží, a jeho manželka zatím sbalila všechny anglické mapy a strčila je pod tašku do kokpitu. Čehož si ovšem kapitán všimnul a tak je zase nenápadně odčaroval zpět do navigačního stolku. V devět večer konečně majitel prohlásil loď za předanou a s výhrůžkou, že se ráno ještě zastaví, odešel na večeři. Mohli jsme se nastěhovat.

Následující: Z Cherbourgu do Portsmouth

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz