Keswick a jezero Derwent Water

Lake District a Arthur Ransome

Derwent Water, Lake District, Cumbria Na posledních pár dní jsem se přesunul o pár mil severněji do města Keswick u jezera Derwent. Kemp se tady tvářil dost nóbl a taky tolik stál: na 3 noci jsem za sebe, stan a auto platil 34 liber, dvakrát tolik než v Park Coppice v Conistonu, kde se mi bydlení líbilo víc.

Ale abych nepředbíhal.
Opustil jsem Coniston, prohlédl si Ambleside a po silnici A591 nabral směr na Keswick.

Lake District, Cumbria Po cestě stojí za zmínku jezero Thirlmere. Doporučuji na jeho začátku zahnout z hlavní silnice doleva na úzkou silničku na západním břehu. Zde je asi po půl kilometru parkoviště a můžete si udělat výlet k vodopádům pod Willie Wife Moor. Když pak budete pokračovat dále po silnici, uvidíte přes jezero spoustu malých i velkých vodopádů, spadajících z Helvellyn Screes.
A snad budete mít lepší počasí než já, takže se vám povede udělat nějaké publikovatelné záběry. Moje úlovky jsou druhu "Na obrázku vidíte deštivé počasí, které provázelo moji dovolenou, a ten proužek, co je o něco světlejší než ta mlha, to je krásnej, stometrovej vodopád".
Také by nebylo špatné upozornit, že voda v jezeře je podle místních informací i dnes ještě pitná.

Castlerigg Stone Circle, Keswick, Lake District, Cumbria Jakmile projedete kolem jezera Thirlmere, máte to do Keswicku už jenom kousek. Když se strefíte a zahnete před Keswickem na správnou silnici doprava, dostanete se k prehistorickému kamennému kruhu "Castlerigg Stone Circle", který je starší než Stonehenge, je volně přístupný a není nutné zde platit vstupné.

Pokud se vám nepodaří strefit tu správnou odbočku (jako mě), jeďte stále po hlavní silnici do Keswicku, na křižovatce s další hlavní ulicí (klasické téčko, přijíždíte po nožičce) zahněte doprava směrem na Penrith a první uličkou doprava do kopce. Vyjedete taky u kruhu.
"Odtud si také vychutnáme krásný výhled na jezero Thirlmere, zatímco na severu již uvidíme panoráma města Keswick", praví průvodce. Těžko můžu potvrdit. Pršelo.

Keswick je velice starobylé město a v 16. století se stalo významným hornickým centrem. Ve vesnici Borrowdale byly doly na tuhu a v roce 1832 vznikla v Keswicku první továrna na výrobu tužek na světě. Nedaleko náměstí v centru stojí Cumberland Pencil Museum.
Na jih od města leží jezero Derwent, údajně nejkrásnější jezero v Anglii.
Já bych s tím souhlasil. Když nepršelo, a když se dokonce na pár minut zvedly mraky, bylo tam nádherně.

Po silnici na východním břehu jezera se můžete vydat k Lodore Falls.
Jak jsem pochopil, jsou to z nějakého důvodu velmi slavné vodopády, považované za jedny z nejkrásnějších v Anglii. Nechci se hádat, je k nim krásný výlet (pokud neprší), ale faktem je že tečou do zatáčky hustým lesem, takže z nich vždycky vidíte jenom kousek.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz