Brantwood

Lake District a Arthur Ransome

Brantwood, Lake District, Cumbria Brantwood je skupina pár domů na východním břehu jezera, naproti kempu Coniston Hall. V největším z nich žil John Ruskin a nutno říci, že si nevybral špatně. Je odtud nádherný výhled na severní část jezera Coniston Water a na kopce za ním, kterým vévodí Old Man of Coniston. Podle průvodce je na něho nejlepší výhled právě odtud.
Všude okolo domů kvetou obrovské keře, které jsem (jsa botanický analfabet) identifikoval jako rododendrony. Možná že to je něco jiného, ale kvetou nádherně.
V místní restauraci (ona je to spíš samoobslužná jídelna) si můžete dát něco na zub a kromě normálních místních piv mají i Budvar. Tedy ten náš. Ale pozor: nápoje jsou pouze k jídlu!
Stránky o Bratwoodu najdete na adrese http://www.brantwood.org.uk.

Brantwood, Lake District, Cumbria Za shlédnutí stojí i zahrada, která se rozkládá směrem od silnice k jezeru a kterou musíte projít, pokud se chcete dostat k přístavišti parníků. Jediný problém je, že ta zahrada je soukromá a někdy tam mají puštěného psa. Tedy když jsem tam byl, tak ho puštěného měli. Což jsem zjistil, až když jsem do té zahrady vstoupil, protože se vynořil z křoví. Vypadal jako kříženec irského vlkodava s krávou, ale byl poměrně přátelský. Chutnal mu chleba s játrovou paštikou.

Bank Ground, Lake District, Cumbria (Coniston Water) Když se vydáte z Brantwoodu po silnici směrem na sever, dojdete asi po kilometru nad statek Bank Ground (http://www.bankground.com), který budou fandové Ransomovek znát pod jménem Cesmínový háj. Máte-li štěstí a zájem, můžete se tady ubytovat stylem Bed & Breakfast.
Půjdete-li na jih po břehu Coniston Water, uvidíte asi po čtyřech kilometrech nedaleko východního pobřeží ostrov Divokých koček, oficiálně Peel Island, který je v držení National Trustu.

Tip na výlet

Old Man of Coniston, Lake District, Cumbria Z Conistonu vyrazíte po Lake Road k přístavišti parníků, pak po břehu jezera Coniston Water a stezkou přes pole na silnici A5285 k Thwaite Cottage, po silnici obejít severní cíp jezera (tady je lavička) a jít po východním břehu jezera zpět na jih. U Tent Lodge odbočuje stezka přes pole k Bank Ground (Cesmínový háj) a zpět na silnici. Tam se můžete vydat buď po silnici do Brantwoodu, nebo lesní cestou do kopce, až se dostanete nad hranici lesa a máte krásný výhled na jezero Coniston a kopce za ním. Zpět k jezeru se dostanete po silničce od farmy Lawson Park asi dva kilometry za Brantwoodem, nebo delší cestou lesem pod Carron Crag (314 m.n.m., když se podle mapy strefíte na správnou cestu, nechá se na něj vylézt) a kolem Parkamoor podle potoka Bell Beck. Na silnici vyjdete u přístaviště parníků společnosti Coniston Launch kus před ostrovem Peel. Mezi tím existuje řada různých lesních cest a silniček, kterými si můžete svoje lezení po kopcích zkrátit. Mapa je nutná!
Zpět do Conistonu se můžete z Brantwoodu nebo od Peel Islandu dostat parníčkem. Doporučuji ověřit si jízdní řád. Zvláště ta delší varianta dá docela do těla.

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz