Bowness a Windermere

Lake District a Arthur Ransome

Bowness-on-Windermere, Lake District, CumbriaBowness-on-Windermere je původní městečko na břehu jezera Windermere, zatímco Windermere je letovisko plné obchodů, hotelů a penzionů, které vzniklo v 19. století asi míli od jezera směrem do kopce. Prakticky se jedná o jedno město.

Celá oblast je už od poloviny 19. století vyhledávaným turistickým střediskem. Nesmíte si ale představovat, že to tam vypadá jako v Peci pod Sněžkou. Žádné odporné mrakodrapy hotelových komplexů zde nejsou k vidění; vyhnat z ulic auta a odmontovat dopravní značky, můžete zde bez úprav a kašírování natáčet film z viktoriánské Anglie.

Poznámka: V knížce "Zamrzlá loď kapitána Flinta" se nějaký Bill Bowness probořil špatným ledem na konci jezera, jestli si pamatujete. A možná to je shoda náhod, ale například Zmačkaný klobouk si v "Holubí poště" pronajmul auto, které řídil Dick Elleray. Hotel Elleray najdete kousek od nádraží ve Windermere.

Bowness-on-Windermere, Lake District, CumbriaDo Windermere se můžete dostat vlakem z Kendalu (trať a nádraží viz. Holubí pošta) či autem.
Bez problémů se nechá zaparkovat před marinou. K ní se dostanete tak, že z křižovatky v centru Bowness-on-Windermere vyrazíte směrem na jih na Newby Bridge, po pravé straně máte promenádu podle břehu jezera a za semaforem řízeným přechodem pro chodce odbočíte doprava k marině.
Zaparkovat se nechá buď bezplatně přímo na ulici, pokud neparkujete déle než 2 hodiny, nebo kousek dál na placeném parkovišti.

Kromě jezerní promenády (hodiny jsem se tu dokázal flákat a pozorovat cvrkot), od které odjíždí parníky Windermere Iron Steamboat Company do Ambleside a Lakeside či na okružní plavby kolem ostrovů, stojí za pozornost Windermere Steamboat Museum. K tomu se dostanete, když půjdete po hlavní silnici směrem na Ambleside. U muzea se nechá i zaparkovat auto.

Bowness-on-Windermere, Lake District, CumbriaV Bowness-on-Windermere je samozřejmě řada půjčoven lodí, od veslic po motorové čluny, a za přibližně 16 liber na hodinu si můžete pronajmout veliký motorový člun s kapitánem. O něco větší, než je ten na fotografii vpravo (Myslím člun, pochopitelně).
Bohatší jedinci si v prodejně vedle mariny mohou nějaký ten parník klidně i koupit.

Těžko zde mohu doporučovat nějaké restaurace a podobně. Například u odbočky na Windermere je indická restaurace, kde jsem měl výborné kuře Tikka Masala.
Ale o kousek dál je rybí restaurace (jenže s turistickým slovníkem jsem si prostě spoustu jídel nedokázal rozluštit), u přístavišť parníků bufáč a kavárna... No prostě turistické středisko. Hromady upomínkových předmětů, pohlednic, prodavačů zmrzliny, hot-dogů a sendvičů.

Tak alespoň ještě jeden tip k prohlídce: Když se vydáte po hlavní silnici směrem na Windermere, je asi po půl kilometru na pravé straně realitní kancelář. Je velice poučné a zajímavé se u její výlohy zastavit a podívat se, za kolik peněz se zde může koupit či alespoň pronajmout rodinný domek nebo byt.

Navigace

Skip Navigation Links.
Collapse Úvodní stránkaÚvodní stránka
Expand JachtingJachting
Expand Subaru ForesterSubaru Forester
Collapse Arthur RansomeArthur Ransome
Expand Loděnice VltavaLoděnice Vltava
145. let Pražské paroplavební společnosti
Poslední parní víkend
Chrustenická šachta a Solvayovy lomy
Pomsta Městské policii

Vyhledávání

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz