Keswick a jezero Derwent Water

Lake District a Arthur Ransome

Derwent Water, Lake District, Cumbria Na posledních pár dní jsem se přesunul o pár mil severněji do města Keswick u jezera Derwent. Kemp se tady tvářil dost nóbl a taky tolik stál: na 3 noci jsem za sebe, stan a auto platil 34 liber, dvakrát tolik než v Park Coppice v Conistonu, kde se mi bydlení líbilo víc.

Ale abych nepředbíhal.
Opustil jsem Coniston, prohlédl si Ambleside a po silnici A591 nabral směr na Keswick.

Lake District, Cumbria Po cestě stojí za zmínku jezero Thirlmere. Doporučuji na jeho začátku zahnout z hlavní silnice doleva na úzkou silničku na západním břehu. Zde je asi po půl kilometru parkoviště a můžete si udělat výlet k vodopádům pod Willie Wife Moor. Když pak budete pokračovat dále po silnici, uvidíte přes jezero spoustu malých i velkých vodopádů, spadajících z Helvellyn Screes.
A snad budete mít lepší počasí než já, takže se vám povede udělat nějaké publikovatelné záběry. Moje úlovky jsou druhu "Na obrázku vidíte deštivé počasí, které provázelo moji dovolenou, a ten proužek, co je o něco světlejší než ta mlha, to je krásnej, stometrovej vodopád".
Také by nebylo špatné upozornit, že voda v jezeře je podle místních informací i dnes ještě pitná.

Castlerigg Stone Circle, Keswick, Lake District, Cumbria Jakmile projedete kolem jezera Thirlmere, máte to do Keswicku už jenom kousek. Když se strefíte a zahnete před Keswickem na správnou silnici doprava, dostanete se k prehistorickému kamennému kruhu "Castlerigg Stone Circle", který je starší než Stonehenge, je volně přístupný a není nutné zde platit vstupné.

Pokud se vám nepodaří strefit tu správnou odbočku (jako mě), jeďte stále po hlavní silnici do Keswicku, na křižovatce s další hlavní ulicí (klasické téčko, přijíždíte po nožičce) zahněte doprava směrem na Penrith a první uličkou doprava do kopce. Vyjedete taky u kruhu.
"Odtud si také vychutnáme krásný výhled na jezero Thirlmere, zatímco na severu již uvidíme panoráma města Keswick", praví průvodce. Těžko můžu potvrdit. Pršelo.

Keswick je velice starobylé město a v 16. století se stalo významným hornickým centrem. Ve vesnici Borrowdale byly doly na tuhu a v roce 1832 vznikla v Keswicku první továrna na výrobu tužek na světě. Nedaleko náměstí v centru stojí Cumberland Pencil Museum.
Na jih od města leží jezero Derwent, údajně nejkrásnější jezero v Anglii.
Já bych s tím souhlasil. Když nepršelo, a když se dokonce na pár minut zvedly mraky, bylo tam nádherně.

Po silnici na východním břehu jezera se můžete vydat k Lodore Falls.
Jak jsem pochopil, jsou to z nějakého důvodu velmi slavné vodopády, považované za jedny z nejkrásnějších v Anglii. Nechci se hádat, je k nim krásný výlet (pokud neprší), ale faktem je že tečou do zatáčky hustým lesem, takže z nich vždycky vidíte jenom kousek.

Navigace

Skip Navigation Links.
Collapse Úvodní stránkaÚvodní stránka
Expand JachtingJachting
Expand Subaru ForesterSubaru Forester
Collapse Arthur RansomeArthur Ransome
Expand Loděnice VltavaLoděnice Vltava
145. let Pražské paroplavební společnosti
Poslední parní víkend
Chrustenická šachta a Solvayovy lomy
Pomsta Městské policii

Vyhledávání

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz