S Eternity na Baltu

Plavba ze Stockholmu na ostrov Rånö

Skip Navigation LinksÚvodní stránka > Jachting > S Eternity na Baltu 2011 > Ze Stockholmu na ostrov Rånö

SkurusundbronVzbudil jsem se v osm, do obličeje mi svítilo slunce a ve spacáku bylo hrozné horko. Na jarní plavby je ten polární Coleman dobrý, ale na podzimní si asi budu muset pořídit nějaký lehčí.

Zhltli jsme k snídani čerstvý český chleba (Jirka i já jsme přivezli každý jeden bochník) s paštikou a po deváté hodině Eternity vyplula.

Jachting na BaltuStanda zvolil kratší jižní plavební trasu mezi ostrovy pod mostem Skurusundbron. Jedeme samozřejmě na motor, protože průliv je úzký a kopce kolem vysoké. Slapská přehradní nádrž proti tomu tady vypadá jako široká vodní plocha se stabilním větrem. Na břehu stojí různobarevné domky, vypadá to, jako kdyby trávník sekali i uprostřed lesa a já si znovu uvědomuji, že čím dál se dostávám při plavbách na sever Skandinávie, tím víc vypadá okolí spíš jako model, než jako skutečná krajina.

Jachting na BaltuV jedenáct hodin míjíme ostrov Štírů, známý ze stejnojmenné knihy Josefa Rösslera. Je to pro mne docela překvapení. Nějak jsem si podle vyprávění ten ostrov vždycky představoval menší a vzdálenější od civilizace.

Jachting na BaltuEternity je 8,5 metru dlouhá ocelová plachetnice s dlouhým kýlem a tak mi plavba na ní přináší několik jachtařských premiér. Je to nejmenší plachetnice, na které jsem zatím byl na moři. Nikdy jsem ještě neplul na lodi s dlouhým kýlem, pínou jsem řídil loď naposledy na orlické přehradě a poprvé jsem na lodi, která nemá rolfok. Standa má zdvojený přední stěh a dvě plachty – genu, uvázanou na levobočním zábradlí, a kosatku, uvázanou na pravobočním zábradlí – a otěže a výtah se jen jednoduše přepnou na tu správnou plachtu. Jednoduché, praktické.

Taky jsem ještě nikdy neplul na lodi, kde by kapitán nepustil posádku do kuchyně a vařil sám. Je to jeho loď, ví co kde má uloženo a nechce, aby mu v tom cizí lidé dělali čurbes, to je logické, ale stejně si připadám hloupě, když si pohodlně sedím v kokpitu, zatímco Standa dole rachotí rendlíky. Nutno přiznat, že vaří dobře.

Jachting na BaltuPropluli jsme kolem jakési repliky vikingské pevnosti, na obloze se začala seskupovat kupovitá oblačnost a slunce občas zalezlo za mrak, ale pořád bylo krásně teplo a jel jsem jen v tričku. A zdálo se, že snad konečně začne trochu foukat.

Začalo. Před třetí vytahujeme genu, v příjemném větru děláme necelých pět uzlů a plachtíme až do večera. Bohužel se ochladilo, takže jdu nejdřív do košile a později si beru i bundu.

Rånö Chvilku před cílem dnešní plavby se před námi vytvořil vzorový kumulonimbus, ze kterého pršelo a lítaly blesky, ale povedlo se nám se tomu lijavci vyhnout. V půl šesté přistála Eternity v zátoce na severním pobřeží ostrova Rånö (58° 56.217’N, 18° 10.529’E). Upluli jsme 35 mil, z toho 11 na plachty.

Opět s Jirkou žasneme: Do pobřežních skal jsou zaražena vyvazovací oka, přímo u lodi máme betonové ohniště s grilovací mřížkou, kdybychom ulovili nějakou rybu, a o kousek dál stojí čisté kadibudky s papírem a odpadkové koše na tříděný odpad. Vše zdarma k použití.

Rånö U kadibudek píšou na tabuli, že se to tu jmenuje Ráj štik, a tak Standa s Jirkou vyráží na štiky. Já zkusil vlézt do lesa a najít nějaké houby, ale to moc dobře nedopadlo. Ostrov se tomu lijáku nevyhnul a tak popojít kousek do vnitrozemí znamená zapadnout po kotníky do vodou nacucaného mechu a zamotat se každé tři kroky do husté mokré pavučiny. Pokud se tomu chcete vyhnout, dostanete se na žulovou skálu porostlou drobným lišejníkem, která po dešti klouže jako čert.

Nepotkal jsem ani prašivku a štiky taky nebraly. Jedinou houbu nakonec našel Standa, jenomže jí nezodpovědně rozsedl, když mu při nastupování na loď na mokré skále ujely nohy a spadl do vody.

Předchozí: Úvod Následující: Z ostrova Rånö na ostrov Spårö

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz