Lakeside

Lake District a Arthur Ransome

Lakeside leží na jižním konci jezera Windermere.

Je zde přístaviště parníků a konečná stanice "Lakeside & Haverthwaite Railway", která vede údolím řeky Levern (celkem logicky) z Lakeside do Haverthwaite. Dříve vedla až na nádraží Ulverston a na mnoha místech se drážní těleso ještě nechá najít, ale potkal ji stejný osud jako železnici z Broughtonu do Conistonu a řadu dalších lokálek v Anglii. Likvidace.

Na "Lakeside & Haverthwaite Railway" je provozována motorová i parní trakce, ale parní lokomotivy zde jezdí hlavně přes víkendy a v turistické sezóně. Vlaky  jezdí zhruba každou hodinu a navazují na příjezdy a odjezdy parníků.

Mezi železniční stanicí a přístavištěm leží odbavovací budova s prodejnou jízdenek a nezbytných upomínkových předmětů, která má v patře jakousi čajovnu-jídelnu, kde se nechá pořídit jednodušší oběd.

Na druhé straně kolejí pak stojí moderní budova Aquataria, kde si můžete prohlédnout ukázky zdejší vodní a pobřežní zvířeny, různé mořské potvory a podobně.

Tip na výlet

Coniston Water, Lake District, CumbriaPokud jste v místě s autem, vydejte se z městečka Coniston po A593 na jih a v Torveru odbočte doleva na A5084. Dojedete zanedlouho k usedlosti Sunny Bank, odkud vede silnice po břehu Coniston Water. Jakmile přijedete k jezeru, máte přímo před sebou na druhém břehu jezera Pell Island - ostrov Divokých koček.
O pár stovek metrů dál směrem na jih je parkoviště a "piknikové místo", odkud je vidět jižní strana ostrova.

U Lowick Green zahnete doleva na A5092 a dostanete se na hlavní pobřežní silnici, po které pojedete opět doleva do Haverthwaite. Odtud můžete jet do Lakeside vlakem, nebo po několika různých silničkách, které odbočují vlevo z hlavní silnice. Nejlepší je jet dál po hlavní a odbočit podle šipek na Lakeside kousek před Newby Bridge (další jméno použité Ransomem v knížkách: "Že už jste tady!" zvolala Nancy. "Dobrý den, paní Newbyová. Tak co, Rogere, dostal jsi v pořádku toho holuba? Musely jsme...").

Lakeside, Windermere Water, CumbriaV Lakeside je parkoviště hned u nádraží, za Aquatáriem. Můžete se podívat dovnitř, projet se vlakem či parníkem a pokračovat s autem dál.

Buď můžete jet stále podél jezera a dostanete se k trajektu do Bowness-on-Windermere, nebo jet po hlavní silnici k Esthwaite Water a podél něj na Hawkshead.
Na Esthwaite Water je půjčovna elektrických motorových člunů. Je to trochu strašidelné, když se najednou bez sebemenšího hluku kolem vás šine loď.

Z Hawkshead (jsou v něm dva kempy, stanovat se může) pokračujete po B5285 přes High Cross a Monk Coniston k severnímu cípu Coniston Water a do Conistonu. Je to krásný celodenní výlet.

Navigace

Skip Navigation Links.
Collapse Úvodní stránkaÚvodní stránka
Expand JachtingJachting
Expand Subaru ForesterSubaru Forester
Collapse Arthur RansomeArthur Ransome
Expand Loděnice VltavaLoděnice Vltava
145. let Pražské paroplavební společnosti
Poslední parní víkend
Chrustenická šachta a Solvayovy lomy
Pomsta Městské policii

Vyhledávání

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz