Plavba kolem Rujány

Jachting na Baltu z Breege do Peenemünde a zpět v květnu 2009

Skip Navigation LinksÚvodní stránka > Jachting > Plavba kolem Rujány 2009

Dar MłodzieżyKdyž u nás řeknete "námořní jachting", každý automaticky doplní "v Chorvatsku".

Je to zvláštní, že všichni jezdí zrovna tam. Možná proto, že chorvatský kapitánský průkaz dostane každý, kdo na druhý pokus správně určí kde je na mapě sever.

Nationalpark JasmundJenomže právě proto, že všichni jezdí tam, nikdo z kamarádů se mnou nechtěl na Balt.
Že prý je na Baltu zima, že tam fouká vítr a že se tam ve studené vodě nedá koupat.

A tak jsem využil nabídku na přeplavbu od společnosti AZ Euro Jachting a v polovině května roku 2009 vyrazil na týdenní plavbu z maríny Breege na Rujáně, jejímž cílem měl být dánský ostrov Bornholm.

Nakonec to dopadlo tak, že jsme pouze obepluli Rujánu. Na Bornholm jsme se nedostali, protože v neděli při vyplouvání byla v Breege v maríně fronta na záchod (vysvětlím později) a v pondělí bezvětří. Ale ověřil jsem si, že důvody mých kamarádů, proč nejezdit na Balt, byly zcela nepravdivé.

FishplatteNapříklad nebyla zima. Většinou. Sice jsme si každý večer museli v lodi pustit topení, ale přes den bylo několikrát tak hezky, že člověk mohl chodit i v tričku.
S větrem to také nebylo tak hrozné. Občas sice fičela poctivá šestka, ale to bylo mnohem lepší než celodenní bezvětří, které jsme bohužel také zažili.
A kapitán a budoucí MOB (= Man OverBoard, osoba libovolného pohlaví, přepadnuvší přes palubu do moře) dokonce ve středu uprostřed Greifswaldské zátoky dobrovolně vlezli na chvilku do vody (měla asi 12°C).
MOB se druhý den koupal mnohem déle, když nám osm mil od břehu spadnul do moře a museli jsme ho zachraňovat, ale to byl oblečený, takže si po vylovení na teplotu vody také nestěžoval.

Marina PeenemündeBěhem naší týdenní plavby jsem zjistil že Balt je dost mělký, takže se člověk pěkně pocvičí v navigaci, nechce-li někde zůstat viset na dně.
Že na něm pluje málo lidí, takže i v osm večer si člověk může vybírat místa v maríně.
A že zde sice také zdražili, ale pořád jsou ceny oproti Chorvatsku čtvrtinové.

Moc jsem si jachting na Baltu užil a určitě se sem budu vracet častěji.

První část příhod z plavby se jmenuje: Z Breege do Glowe

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz