S Eternity na Baltu

o Plavbě na plachetnici s/y Eternity ze Stockholmu do Polska v září 2011

Skip Navigation LinksÚvodní stránka > Jachting > S Eternity na Baltu 2011

  

s/y ETERNITY "Žádáme pana Jaroše a pana Malečka, aby se dostavili k odletu, nebo budou vyloučeni z přepravy!"

S fotobrašnou přes rameno a s lahví rumu z freeshopu v ruce jsem prchal za Jirkou přes odletovou halu ruzyňského letiště a říkal si, jak nám to pěkně začíná. Když jsem letěl naposledy, je tomu skoro čtyřicet let, mělo letadlo čtyři poctivé vrtule, dovezli mě k němu autobusem a skoro celou cestu jsem mohl stát mezi dveřmi pilotní kabiny a čučet na tu spoustu zajímavých budíků a světýlek.

Jachting na BaltuTohle letadlo nemělo vrtuli ani jednu, musel jsem k němu běžet přes celé letiště pěšky a ještě na mě přitom výhrůžně pokřikovali, a nakonec jsem od norské zubaté letušky nedostal ani bonbon. To je panečku pokrok. Navíc s tím Boeingem piloti letěli jak kdyby ho ukradli, takže na švédském letišti Arlanda jsme přistáli o dvacet minut dřív, než udával letový řád.

Ostrov SpåröTedy ne že by to nějak pomohlo. Než jsme si vyzvedli bágly, tak byla skoro půlnoc, a než jsem našel bankomat, ze kterého bych mohl vyrazit nějaké peníze, tak nám autobus do Stockholmu ujel. Navíc došla krátká textová zpráva od Standy, že nestojí s lodí v maríně Vasahamnen kousek od centrálního nádraží, jak bylo původně domluveno, ale v jakémsi soukromém jachtklubu v ulici Hunduddsvägen.
To nešlo ani přečíst, natož vyslovit.

Påskallavik Vlakem to do města stálo dvě švédské stovky na osobu. Autobusem stovku, ale ten nám před chvilkou ujel. A jachtklub byl od stockholmského centrálního nádraží 6 kilometrů pěšky potmě lesem. Nakonec Jirka navrhl jako nejjednodušší řešení taxík, který stál i s tuzérem pětistovku kamkoliv po městě, a když jsem pak viděl, kudy nás taxikář do toho jachtklubu vezl, byl to opravdu skvělý nápad.

V půl jedné v noci jsme tedy byli na palubě Standovy plachetnice Eternity, popili brandy s kapitánem sousední lodi, který přišel na návštěvu, a pak zalezli do spacáku.

Brzy ráno musíme vstávat, čeká nás zhruba 400 námořních mil do polské Trzebieże a máme na to maximálně 12 dní.

Následující: Ze Stockholmu na ostrov Rånö

Nahoru ^

Creative Commons License
Miroslav Jaroš
Praha 8
Kontakt: Elektronická pošta, telefon 603 449 974
www.miroslavjaros.cz